Studenten

Sjung om studentens lyckliga dagar

I Sverige är det obligatoriskt att gå i skolan i 9år men dem flesta går i skolan minst tre år till. Dessa tre år går man i gymnasiet och inriktningen där har man valt själv. Sen tar man studenten. Tredje året på gymnasiet kretsar runt just denna händelse och förberedelser inför denna. Det bildas en studentkommitté bestående av elever från skolorna som tillhör samma stad eller område och de tar hand om allt det praktiska runt omkring studenten. De anordnar fester med hjälp av uteställena i området under hela året, de ordnar det praktiska runt balen som de flesta studenter går på och de säljer biljetter till alla event som pågår runt om studenten.

studentfirande sverige
Studenten i Sverige

Studentfirandet skiljer sig mycket åt på olika håll i Sverige och de olika skolorna har olika traditioner. Oftast firas studenten hela året i liten skala och när studentdagen börjar närma sig har många en studentbal där man ofta följer en viss klädkod. Studenterna brukar vara ute och fira tillsammans någon vecka innan de tar studenten och på själva studentdagen är det full fest. Dagen börjar ofta tidigt med champagnefrukost tillsammans med klasskamraterna, sen har man avslutning i kyrkan eller i klassrummet tillsammans med lärare och föräldrar och sen är det många som ”springer ut”. Detta gör man ofta tillsammans med de andra skolorna i närområdet och man brukar hålla i en skylt med sitt namn, klass och en rolig barndomsbild på medan man sjunger studentsångerna. Efter det brukar man ofta åka runt i staden eller närområdet i en traktor, lastbil, sportbil eller kanske på motorcykel medan man sjunger och har kul. En bjudning med nära och kära där man får presenter och blir hyllad är vanlig och sen brukar dagen avslutas med att man träffar sina klasskamrater och andra studenter och firar hela natten.

Studenten härstammar från tiden i Sverige när gymnasieutbildningen avslutades med studentexamen, efter examen började festen för dem som var godkända och pojkarna bar sin studentmössa ända fram tills dem månaden efter ryckte in i lumpen. Studentexamen avskaffades efter 1968 och därefter avtog studentfirandet betydligt och det var inte förrän på 1980 och -90 talet som firandet tog fart. Studenten har blivit en övergångsrit för Sveriges ungdomar där de går från tonåring till vuxen. Förr konfirmerades de flesta och alla killar gick lumpen men nuförtiden är det inte alls så många och då har studenten fått en till betydelse.